Rapoarte | |
Modulul de rapoarte va permite sa realizati o serie de rapoarte care furnizeaza toate informatiile necesare analizei activitatii dumneavoastra. Toate rapoartele pot fi generate pe o perioada de timp oricat de mare, pot fi tiparite pe orice tip de imprimanta si pot fi salvate in oricare din formatele standard (.doc .xls .pdf etc).
Sunt disponibile urmatoarele rapoarte: IncasariPrezinta incasarile dintr-o perioada de timp.
VanzariPrezinta vanzarile realizate intr-o perioada de timp.
ConsumPrezinta consumul realizat intr-o perioada de timp. Contine trei sub-rapoarte care pun in evidenta consumul din vanzari, consumul suplimentar (din bonuri de consum) si consumul general (vanzari plus suplimentar).
StocuriPrezinta stocurile la momentul actual sau la o data anterioara.
Fisa de magaziePrezinta istoricul unui produs pe zile. Pune in evidenta stocul/soldul de la inceputul si sfarsitul fiecarei zile din perioada aleasa.
Raport de gestiune zilnicPrezinta raportul zilnic de gestiune necesar in contabilitatea de gestiune. Pune in evidenta soldul la inceputul zilei, intrarile efectuate, consumul, transferurile, ajustarile si soldul final la sfarsitul zilei.
Intrari in gestiunePrezinta intrarile efectuate in gestiune intr-o perioada, la nivel de produs.
Evolutie gestiunePrezinta evolutia elementelor de inventar pe o perioada de timp. Pune in evidenta stocul/soldul initial, consumul, iesirile, ajustarile si stocul/soldul final.
Centralizator gestiuniPrezinta in paralel, centralizat si valoric evolutia gestiunilor intr-o perioada de timp
Centralizator activitatePrezinta evolutia intregii activitati pe o perioada de timp. Sunt puse in paralel consumul si vanzarea pe fiecare gestiune si se calculeaza profitul procentual si valoric.Analiza profit retetePrezinta profitul retetelor curente (raportul intre pretul de vanzare si costul de preparare).
Analiza profit vanzarePrezinta profitul adus de produsele vandute intr-o anumita perioada. Se tine cont de atat variatia costurilor de preparare cat si de variatia preturilor de vanzare. Sunt puse in evidenta costul mediu si total, pretul mediu si total, profitul mediu, total si procentual.
Folosire discount-uriPrezinta modul in care au fost aplicate discount-urile intr-o anumita perioada.
Lista cumparaturiPrezinta elementele de inventar pentru care trebuie facuta aprovizionarea (in functie de stocul minim si recomandat definit pentru fiecare element de inventar).
|